De 2e week alweer bijna om!
Halloa allemaal!
Wat leuk dat sommige een reactie hebben geplaatst! Altijd erg leuk om te lezen!
Nou zal ik niet zo`n uitgebreid verhaal typen als de vorige hoor, maken jullie je maar geen zorgen!
Deze week zijn we heel de week bij ons project geweest APDK! We hebben zelf bingo gemaakt met plaatjes...jeetje wat was dat een hoop werk zeg....jahh alles met de hand! Als klein kadootje hadden we een snoepzakje gemaakt en iedereen kreeg een lollie. Dinsdag hadden we het met de jongens gedaan en woensdag met de meiden en de kleintjes! Ze vonden het allemaal erg leuk. De kleintje snapte er niks van, maar ze wisten dan natuurlijk ook wel dat ze een lolli zouden krijgen. Dus enthousiast waren ze wel! haha. Ze konden het spelletje al, maar dan met nummers. Deze variant hadden ze nog niet gehad. Het was geslaagd!
Deze week zijn we ook rond de tafel gaan zitten om het te hebben over het opstarten van een handarbeid-klas/uurtje. We hebben gebrainstormt over verschillende dingen die we konden gaan maken en hoe we het gingen aanpakken. Zo zijn we gister naar de stad geweest om daarvoor spullen te halen. Robyn en ik sponseren een deel van de hardarbeid klas. Zo hebben we spulen gehaald om ze te leren breien, punniken, naaien enz! Dus dat ze echt bezig kunnen zijn, hun handen leren gebruiken en dingen leren waar ze later geld mee kunnen verdienen. We vonden het een erg goede idee om dat op te starten. Want het is goed om de kinderen creatief bezig te laten zijn.
Zo waren we afgelopen week al begonnen om iedereen een eigen vlag te laten versieren. Zo konden we meteen de lokalen een beetje versieren en opfleuren en waren ze creatief bezig. Het resultaat ziet er gezellig en vrolijk uit!
Bij APDK kunnen ze nou allemaal onze naam al! Overal horen we Anouk en Robyn. Ze halen ons dan ook nog wel eens door elkaar maarjahh haha muzungu is een muzungu!
Ook hebben we afgelopen week een gesprek gehad met Lia. De baas van APDK zeg maar. Vragen hoe wij het vonden en of er dingen waren die ons opvielen. Zo hebben het ook gehad over dat we de leraren hier echt niet als leraren zien. Ze doen echt niet veel (vinden wij). Soms zitten ze alleen met hun telefoon te spelen!
Deze week hebben robyn en ik ook voor het eerst geprobeerd om af te dingen! haha! ohh wat zijn we daar goed in...NOT! Maar uiteindelijk was het blijkbaar toch goed gelukt, want toen we later aan Nancy vroegen wat de Afrikaanse prijs was, zaten we er maar 50 ksh naast (=50 euro cent)! Dus dat is goed gedaan he...en we hebben nou mooie slippertjes!
Donderdag kwamen en 17 man eten bij Nancy en Peter. Nancy had gevraagd of we mee wilde helpen met de voorbereiding. Robyn en ik zouden de salade maken. NOu we dachten dat we te weinig zouden hebben, maar we hadden veel te veel! We hebben heel de middag in de keuken gestaan en echt op zijn Afrikaans gekookt! Gezien hoe Chapati wordt gemaakt (typisch Keniaans recept). Lachen joh..echt roeien met de riemen die je hebt! Koken op gas, maar ook op kolen! Het was een heerlijke maaltijd en een geslaagde avond!
Vrijdag zijn we met Kate naar de stad geweest om dus de spulletjes te kopen voor de handarbeid-klas. Haha..oeps in onze melige bui waren we even vergeten dat we in een matatu zaten met alleen maar zwarte mensen die engels kunnen spreken. En toen we het over vriendjes hadden...riepen Robyn en ik in koor....One you go black, you never go back!! Haha sommige keken ons ineens aan...wij dachten oeps!! haha FOUTJE!
In de stad hebben we toen ook van de Afrkaanse kleden gekocht die zie hier allemaal dragen en omwikkelen. Ze doen er echt vanalles mee. Robyn en ik gaan er een broek van laten maken. Er komt speciaal een mannetje onze maat opmeten en gaat er dan een voor ons maken. Ben benieuwd.
Deze week ook weer een nieuw ervaring opgedaan met kleren wassen. Want jahh ze hebben hier geen wasmachine! Dus dat moest met de hand! We hebben wel gelachen. Stonden we daar met 3 bakken water. Eerst laten weken. Dan soppen en schrobben en dan weer uitspoelen en uitwringen!Maar we hadden dat s` avonds gedaan en dachten dat nog wel even buiten te kunnen hangen, maar nee hoor. Dat plan ging niet door. Want blijkbaar wordt er s` avonds veel gejat en mag de was dus niet buiten. Maarjah om nou alles op een hoop te laten liggen dachten we ook dat dat ging stikken, dus hebben we alles in ons kleine kamertje gehangen haha. De volgende morgen wilde we het buiten ophangen en jep...heb begon te regelen. TUURLIJK!! Toch maar laten hangen, maar toen we bij APDK waren kwam het echt met bakken uit de lucht! Neee onze was dachten we.
Hier is het nu winter en soms vinden ze het echt koud, terwijl wij ons echt de pan uit zweten! haha nee, maar het is wel warm. Zij hebben allemaal truien aan en wij lopen daar in korte broeken en hempjes!
Sommige dagen heeft het hier afgelopen weken wel wat geregent, maar helaas zien we ook nog heel veel beelden van de droogte in het Noorden op het nieuws!
Vandaag gaan we een beetje de tourist uithangen. We gaan naar fort-jesus en naar een houtsnijwerk fabriek!
Weer een dikke knuffel vanuit Kenia!!!!
XXX
Hee Zussie en Robyn,
We zien dat jullie het daar enorm naar jullie zin hebben. Echt leuk dat jullie ze iets proberen bij te leren door bv bingo te spelen. Die kinderen hebben de tijd van hun leven;).
Jullie maken veel heftige dingen mee. Haha dat is weer typisch iets voor jullie om in het engels een vreemde opmerking te maken;). Wel een vreemd gezicht dat jullie inderdaad in shirtjes lopen en zij een trui met capuchon aanhebben haha. Dat wassen is wel een hele leuke gebeurtenis zeg...wassen zoals in de middeleeuwen haha.
Voor ons is het hier in NL ook best fris haha, het is even weer omschakelen na een lekkere warme vakantie;). Geniet er nog van daar en veel plezier!!
Dikke kus van ons xxx
Niet zo'n lang verhaal zegt ze dan.. hahah:P Maarja kan natuurlijk ook niet anders, jullie maken zoveel mee daar, dan moet je ook wel lange verhalen typen:) Echt heel leuk om te lezen wat jullie daar allemaal voor die kinderen doen. Goed ook dat jullie een handenarbeid klasje oprichten! Daar hebben ze wel echt veel aan, denk ik:) Maar wie gaat die lessen geven:P Of kunnen jullie echt naaien/breien en punniken, knap hoor:P Ik zou echt niet weten hoe ik dat zou moeten doen haha! Maar even over de once you go black.. Zijn er daar een beetje knappe, donkere mannen;)? En de volgende keer moet je je kleren gewoon niet meer wassen en gewoon beetje zeep opsmeren dan buiten hangen.. en als het dan regent is het mooi in een klap schoon:P Heb je er ook geen extra werk aan, haha. Nou meid heel erg veel plezier nog, geniet er van:)! Groetjes xx
Hoooooooooooi anouk! Wow wat een verhalen! Ik heb het allemaal even doorgelezen, dat is niet niks! Je klinkt alsof je het er super naar je zin hebt, en dat geloof ik graag als ik dat zo lees allemaal! Ik ga nu even de foto's ergens zoeken, want die kon ik via een link bekijken geloof ik (dat vertelde je zus die we tegen kwamen samen met jullie moeders!;). Ik wens jou heeel veel plezier nog toe, geniet ervan en als je terug bent wil ik alle details horen! Liefs Marjolijn